Hitta våra Japansk Teservis i keramik, lera eller porslin och i atypiska färger som garanterar att du smakar framgångsrika teas på grund av deras hantverk.


Hoewel thee al in de 7e eeuw in Japan werd geïntroduceerd, werd het zetten van theepotten pas populair in de 12e eeuw. Het is ontstaan in de stad Mizusawa (nu Oshu) toen de samoerai Fujiwara no Kiyohira een gietijzeren pot kocht en die naar de stad bracht. Deze gebeurtenis markeerde het begin van de grootschalige productie van gietijzeren potten in Noord-Japan.

 

GIETIJZEREN THEEPOTTEN

Hoewel de kennis om gietijzeren theepotten te maken uit China kwam, was het vooral Japan dat dit ambacht in de loop der eeuwen perfectioneerde. Het is een belangrijk onderdeel van zijn eigen cultuur geworden, met de teelt van zwarte en groene thee, zoals matcha en sencha, op veel verschillende locaties.

Zoals blijkt uit de introductie van Japanse theepotten, was het de samoerai Fujiwara no Kiyohira die in de 12e eeuw de ontwikkeling van de theepottenproductie mogelijk maakte. Het duurde echter tot de 15e eeuw voordat de productie van theepotten aanzienlijk toenam.

Dit was het gevolg van de opkomst van de theeceremonie in Japan, waardoor de theeconsumptie in het land sterk toenam en bijgevolg ook het aantal theepotten dat nodig was om thee te drinken. Het aantal Japanse theeliefhebbers nam ook toe naarmate de voordelen van thee en de vele geneeskrachtige eigenschappen en deugden ervan werden gepromoot.

De productie van Japanse gietijzeren theepotten werd in de 17e eeuw nieuw leven ingeblazen door Prins Nanbu, die zijn persoonlijke verzameling theepotten aanlegde. Andere dorpen zoals Yamagata, Shiga, Osaka, Takaoka en vele andere namen deze kennis geleidelijk over.

Japan heeft kunnen uitblinken in de productie van theepotten omdat het een zeer grote productie heeft van Satetsu, dat is ijzervijlsel dat wordt gebruikt bij de productie van gietijzeren theepotten. Satetsu wordt ook gebruikt om de beroemde samoerai zwaarden te maken.

 

DE VOORDELEN VAN HET GEBRUIK VAN EEN GIETIJZEREN THEEPOT

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van een gietijzeren theepot voor het koken en drinken van thee is de reactie tussen het water en het ijzer. Wanneer het water in contact komt met het gietijzer, wordt het verrijkt met ijzer en krijgt de thee een speciale smaak die zeer goed is om ijzertekort te voorkomen. Het enige wat u hoeft te doen is genieten van uw heerlijke drankje in uw theekopje na het brouwen ervan.

KYUSUS TEAPOT

Het ligt voor de hand aan gietijzeren theepotten te denken wanneer men aan Japanse theepotten of Japanse groene thee denkt. Verrassend genoeg waren gietijzeren theepotten niet de meest populaire theepotten om thee te drinken in Japan. Het waren de klei-infusers die het meest werden gebruikt, een soort theepotjes gereserveerd voor het zetten van groene thee om de frisheid van hun geurige aroma's te bewaren.

Net als gietijzer komen ze oorspronkelijk uit China, maar ze werden geperfectioneerd in Japan. Ze worden uitsluitend van klei gemaakt en de beste kwaliteit zijn die welke in de vulkanische streken van Japan worden gemaakt, omdat het water daar beter gemineraliseerd is. Zo zijn de beste kyusu-koeien die uit de stad Tokoname, op de voet gevolgd door die uit Bizen, Shigaraki, Tamba, Seto en Echizen.

Kyusu hebben echter een kleinere inhoud dan gietijzeren theepotten en hebben gewoonlijk het handvat aan de zijkant (een yokode kyūsu genoemd), geplaatst in een hoek van 90° ten opzichte van de buis. Kyusus kan echter nog twee andere vormen hebben. Zij kunnen een handvat hebben dat aan de achterkant is geplaatst (ushirode kyūsu genoemd), of een handvat hebben (uwade kyūsu) op dezelfde wijze als de traditionele Japanse gietijzeren theepotten.

 

DE VOORDELEN VAN HET GEBRUIK VAN EEN KLEI KYUSU

Wanneer de vulkanische klei in contact komt met het hete water en de theebladeren, ontstaat er een reactie die de thee een unieke smaak geeft, omdat de klei sterk gemineraliseerd is. Deze smaak is zelfs anders dan die van gietijzeren theepotten. Het is een kwestie van smaak.

HOE KIES JE EEN JAPANSE THEEPOT?

Nu we de meest voorkomende theepotten hebben gezien die in het feodale Japan werden gebruikt, willen we u graag wat advies geven over hoe u uw theepot moet kiezen. Zowel in het algemeen als in onze eigen collectie Japanse theepotten, kunnen we alleen maar zeggen dat er geen gebrek aan keuze is.

Vroeger kon men alleen kiezen tussen kyusu en gietijzeren theepotten, maar tegenwoordig zijn er nieuwe materialen zoals glas en zelfs zilver verschenen, zodat het niet altijd gemakkelijk is te kiezen.

Wat het materiaal betreft, hebben wij reeds de belangrijkste voordelen ervan gezien, zoals de goede warmtegeleiding en het voorkomen van ijzertekort in gietijzeren theepotten, of de speciale smaak van groene thee in theepotten van klei. Wat de vorm, de kleur of het patroon betreft, dit is vooral een kwestie van persoonlijke smaak.

Geeft u uw theepauze liever een modern tintje door thee te drinken uit een porseleinen, keramische of glazen theepot, of bent u van de oude stempel en drinkt u liever thee volgens de traditie uit een gietijzeren theepot of een kyusu? Alleen u kunt het antwoord vinden, want het is een kwestie van smaak.

Thee is in de eerste plaats een ontgiftende drank met een goede smaak, maar het is ook een persoonlijke drank, want bij het bereiden van thee kunt u de tijd nemen om de thee te proeven die bij u past, of het nu zwarte thee, rode thee, witte thee of zelfs earl grey thee is. Als u uw theezakje of gram thee goed opbergt in een theekistje, zult u zonder problemen kunnen genieten van de aroma's en dus van uw proeverij.

Ontdek ook onze Japanse eetstokjes om in de Japanse mode te blijven!

 
Winkelwagen0
Er zitten geen items in de mand!
Verder winkelen